Τετάρτη 5 Μαΐου 2021

Κι όλα γύρω μου, μοιάζουν να νοσούν. (της Μαρίας Μαραγκού)

 


Συναισθήματα που χαροπαλεύουν, σε έναν κόσμο που το μόνο που έχει πλέον αξία είναι η ύλη και η εικόνα. Όλα για την ευημερία και τίποτα για την ξηλωμένη μας καρδιά. Πτώχευσε βλέπεις και την αφήσαμε στην άκρη ξεχασμένη καθώς δεν είχαμε άλλο κέρδος από εκείνη πια. Όλα νοσούν μα όχι τώρα ξαφνικά. Πάει πολύς καιρός που εθελοτυφλούσαμε όλοι, γιατί ήταν πάντοτε πιο εύκολο να αρνείσαι να δεις την αλήθεια κατάματα. Ήταν πιο βολικό να ζεις με αυταπάτες ή ακόμα χειρότερα να ξέρεις πως η ζωή είναι ένας κύκλος που κάποτε θα κλείσει κι εσύ να επιλέγεις να βλέπεις μια ευθεία μόνο μπροστά σου και αυτή δίχως τέλος. 
Και κλείστηκες τώρα στο χρυσό σου το κλουβί πιστεύοντας πως θα σε σώσει, μα αυτό που δεν καταλαβαίνεις ακόμα, είναι πως δεν παύει ένα κλουβί μονάχα να ‘ναι. Ένα ψυχρό, άδειο, αλλά χρυσό κατά τα άλλα κλουβί. Κι αναρωτιέσαι τι σου φταίει. Πώς θες να μοιάζει αλήθεια με φωλιά, όταν η ψυχή σου είναι ανύπαρκτη εκεί μέσα και πώς να σε κρατήσει; 
Και ξαφνικά νιώθεις φυλακισμένος σε μια άδεια…αλλά ταυτόχρονα γεμάτη ζωή. Γεμάτη από άχρηστα αντικείμενα μα άδεια από ατόφια συναισθήματα, από συνοδοιπόρους, από αγάπη αληθινή, από φιλίες άδολες. Άδεια από πίστη σε καθετί που έχει τη δύναμη να σε αναγάγει σε άνθρωπο, άδεια από ψυχή κι από αλήθειες.


Μαρία Μαραγκού

ΧΙΜΑΙΡΑ (της Ρούλας Τριανταφύλλου)

   



Φυσάει κι απόψε. 

Ανάμεσα  στων δέντρων τα νεκρά φύλλα,  

της παρουσία σου μετρώ τις στιγμές.

Πώς να ξορκίσω την αιτία του πόνου;

Σε ατέλειωτες νύχτες στο χθες πόσα συνέβησαν!

Η ψυχή δεμένη στη κλωστή και η χαρά στο ψέμα. 

Κουράστηκα να τρέχω.

Να σε ζητώ σε άδειο ουρανό.

Φυσάει κι απόψε. 

Στο έρημο λιμάνι μόνη. 

Μια Χίμαιρα καράβι δε θα ξανάρθει. 

Κεράκι η ελπίδα, μα σβήνει στον άνεμο.


Ρούλα Τριανταφύλλου